Sari la conținut

Ministerul Sănătății vrea să taie din concediile „de boală obișnuită”

concediu medical
Sursă foto: Doctorul Zilei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că au fost descoperite situaţii în care au fost eliberate şi peste 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, mai multe decât este posibil fizic. În context, el a precizat că acestea nu au fost acordate doar de medicii de familie, ci şi de medici de alte specialităţi din ambulatoriul de specialitate.

Alexandru Rogobete a fost întrebat dacă are un raport în legatură cu acordarea concediilor medicale.
”Nu este finalizat raportul, încă se lucrează în teren. Prima parte a raportului a constat într-o analiză informatică şi acum, acolo unde au fost identificate excepţii şi creşteri aberante ale numărului de concedii medicale, colegii de la Corpul de Control verifică în teren situaţia.

Tot ce pot să vă spun este că am identificat zeci de colegi care au eliberat mai multe concedii medicale, mai mult decât este posibil fizic într-o zi. Vorbim de situaţii în care au fost eliberate şi peste 100-200 de concedii medicale într-o singură zi”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

Rogobete: Sunt din mai multe judeţe şi nu este doar o specialitate implicată

El a fost întrebat dacă sunt medici dintr-un anumit judeţ sau din mai multe judeţe. ”Sunt din mai multe judeţe şi nu este doar o specialitate implicată, adică nu mă refer doar la medicii de familie, sunt şi medici de alte specialităţi din ambulatoriul de specialitate”, a explicat Alexandru Rogobete.

Sursă foto: Alexandru Rogobete Facebook

Ministerul Sănătăţii va schimba modul de acordare a anumitor concedii medicale

El a mai fost întrebat ce va putea face ca aceste situaţii să nu se mai repete. ”După ce avem toate cifrele şi raportul final al Corpului de Control, vom interveni legislativ pentru limitarea şi pentru schimbarea modului de acordare a anumitor concedii medicale. Şi aici mă refer în special la cele din categoria 01, boală obişnuită, nu mă refer la cancer, AVC sau alte urgenţe medico-chirurgicale sau boli cronice”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a trimis în teritoriu Corpul de control al ministerului şi pe cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a verifica „în detaliu” situaţia concediilor medicale, având în vedere că anul trecut ar fi fost eliberate un milion de astfel de concedii, în condiţii care „par suspecte”.

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), un număr de 3.206.170 de concedii medicale au fost eliberate în anul 2024 de medici și suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

„Precizăm că noțiunea de concediu medical nu este sinonimă cu certificatul de concediu medical. Pentru același concediu medical se pot emite mai multe certificate de concediu medical, unul ‘inițial’ și celelalte ‘în continuare’, atât în funcție de evoluția afecțiunii respective, cât și ca urmare a faptului că certificatul se emite doar pentru o durată de maximum o lună calendaristică (spre exemplu, pentru un concediu de sarcină și lăuzie, care are o durată totală de 126 zile calendaristice, se emit minim 5 certificate de concediu medical)”, a precizat CNAS. Totodată, nu toate zilele de concediu medical sunt suportate din FNUASS.

Coduri pentru concedii medicale plătite

Atunci când avem concediu medical, salariul este înlocuit de o indemnizație care se calculează în funcție de următoarele coduri de diagnostic:

  • 01 – Boală obișnuită: 75% din venitul brut obținut – (în cazul unei afecțiuni ce are condul 01, valoarea indemnizației se determină prin următorul calcul: suma salariilor brute din ultimele 6 luni/suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni) x 75% x numar zile de concediu medical)
  • 02 – Accident în timpul deplasării către și de la locul de muncă: 80-100% din venitul brut obținut;
  • 03 – Accident de muncă: 80-100% din venitul brut obținut;
  • 04 – Boală profesională: 80-100% din venitul brut obținut;
  • 05 – Boală infecto-contagioasă din grupa A: 100% din venitul brut obținut;
  • 06 – Urgență medico-chirurgicală: 100% din venitul brut obținut;
  • 07 – Carantină: 75% din venitul brut obținut;
  • 08 – Sarcină și lăuzie: 85% din venitul brut obținut;
  • 09 – Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la șapte ani sau copil cu handicap, pentru afecțiuni diferite față de cele care au cauzat handicapul, până la împlinirea vârstei de 18 ani – 85% din venitul brut obținut;
  • 10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru < 25% din venitul brut obținut;
  • 11 – Trecerea temporară în altă muncă < 25% din venitul brut obținut;
  • 12 – Tuberculoză – 100% din venitul brut obținut;
  • 13 – Boală cardiovasculară – 75% din venitul brut obținut;
  • 14 – Neoplazii, SIDA – 100% din venitul brut obținut;
  • 15 – Risc maternal – 75% din venitul brut obținut.

În România, concediile medicale sunt reglementat prin Legea 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.

Așadar, orice persoană care este angajată trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an. În plus, este precizat de lege că activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de legea din România.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel